Proti EET

Cukrárna stávkovala proti EET, výtěžek dá na charitu

Proti EET
Cukrárna stávkovala proti EET, výtěžek dá na charitu

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Majitelka cukrárny Libuše v Pardubicích Ivana Odstrčilová příští týden předá výtěžek z protestu proti povinné elektronické evidenci tržeb místní škole Svítání. Vybrala se symbolická částka, akce ale smysl měla, řekla podnikatelka. „Ten kdo podniká poctivě, ten se ozve, nepoctiví jsou zalezlí,“ dodala.

Podnikatelka ve středu odpoledne zavřela dřív, ale ještě předtím hodinu nevydávala účtenky a hostům nabízela zákusky či kávu zdarma. Lidé mohli do kasičky přispět na školu, která se věnuje vzdělávaní handicapovaných dětí i dospělých. Částku podnikatelka poté zdesetinásobila. „Dostaneme 2540 korun, což je výborné,“ řekla vedoucí pro správu školy Zuzana Urbancová.

„Reakce byly spíš kladné. Jen jeden pán se nás zeptal, jestli nechceme platit daně,“ řekla Odstrčilová.

Elektronická evidence tržeb podle Odstrčilové ztěžuje akorát práci a zvyšuje náklady na provoz cukrárny. Za pokladnu a software podnikatelka zaplatila 26 000 korun, další výdaje za měsíční poplatky nebo tisk účtenek ani nepočítá. V minulosti pravidelně dávala cukrářské výrobky na charitativní akce, letos peníze musela utratit jinak.

„Jsme tu každý den včetně svátků, stejně na nás plivou, že jsme zloději. Velká hanba, že to došlo do těchto mezí. Nikdo si nás neváží,“ řekl Odstrčilová.

Podnikatelka ve středu odpoledne zavřela dřív, ale ještě předtím hodinu nevydávala účtenky a hostům nabízela zákusky či kávu zdarma. Lidé mohli do kasičky přispět na školu, která se věnuje vzdělávaní handicapovaných dětí i dospělých. Částku podnikatelka poté zdesetinásobila - ilustrační foto: max pixel

Aby cukrárna vydělávala, musí mít dobré zákusky či koláče, musí ke stále oblíbené cukrářské klasice obměňovat sladký sortiment. Obtížné je ale sehnat kvalifikované cukrářky. I přes vstupní náklady i další, které EET cukrárně přinese, nezdražila ani o padesátník, uvedla podnikatelka.

„Chceme mít klid na práci, ne abychom se klepali, že nás nějaký šašek udá. Pokuty, výhrůžky, ještě podnikáme, nebo už jenom poskakujeme?“ řekla Odstrčilová.

Do EET se zapojili jako první od loňského prosince provozovatelé hotelů a restaurací, od března platí povinnost i pro maloobchody a velkoobchody. V Česku se v druhé vlně přihlásilo kolem 116.000 obchodníků. Finanční správa předpokládala, že by jich mělo být čtvrt milionu, po zahájení EET už nový odhad neuvedla.

,

3. března 2017