TRH S VEPŘOVÝM MASEM

Až polovina českých chovů prasat skončí. Ničí je levné maso z ciziny

TRH S VEPŘOVÝM MASEM
Až polovina českých chovů prasat skončí. Ničí je levné maso z ciziny

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

V Česku pokračuje pokles v soběstačnosti ve vepřovém mase. Podle průzkumu Agrární komory má v příštích letech ukončit provoz až polovina chovatelů prasat. Jak upozorňuje agrární analytik Petr Havel, klesající tuzemská soběstačnost se dá snadno nahradit dovozem ze zahraničí. V následujících letech se ale Česko kvůli tomu nevyhne výraznému zdražování tohoto druhu masa.

Redukci chovů prasat oznámili nedávno sami chovatelé. „Uzavírání chovů povede k dalšímu poklesu potravinové soběstačnosti Česka a prohloubení závislosti Česka na dovozech ze zahraničí. U vepřového masa musíme ročně dovážet více než 200 000 tun, tedy asi polovinu domácí spotřeby. V případě tržních výkyvů, jako je například další rozšíření afrického moru prasat v Evropě, může dojít k prudkému nárůstu cen pro zákazníky, než jaký zažívají v posledních měsících,“ řekl prezident Agrární komory Jan Doležal.

Snižovat počty zvířat plánují i další zemědělci, v příštím roce by mělo jít o 43 procent podniků, do roku 2030 dalších 22 procent dotázaných společností. „Naopak rozšiřovat chovy prasat se příští rok nechystá téměř nikdo, pouhé jedno procento oslovených chovatelů v příštím roce a čtyři procenta do roku 2030,“ doplnila komora.

Čeští farmáři se snaží proti zavírání farem bojovat a podpořit více tuzemský prodej. Spustili kvůli tomu i portál Nasizemedelci.cz, prostřednictvím kterého vybízejí zákazníky k nákupu vepřového ze dvora přímo od samotných výrobců. Zakladatel portálu Jakub Žák uvedl, že platformu zprovoznil původně v dubnu, aby pomohl českým pěstitelům brambor s přebytky na trhu.

„Mise byla úspěšná, podařilo se nám prodat několik tisíc tun brambor,“ řekl. Nyní má pomoci producentům masa – portál garantuje české suroviny, zákazníci si musí produkt zarezervovat a poté vyzvednout v jednom ze zhruba 100 výdejních míst. Podle Žáka je maso za výhodnou cenu bez marže supermarketů. S producenty uzavírá portál smlouvu, že maso je české, pod hrozbou pokut.

Důvodem, proč tuzemští chovatelé prasat ukončí své chovy, je jejich nízká konkurenceschopnost oproti některým ostatním státům. Před českým masem tak lidé mohou nacházet levnější vepřové dovezené třeba z Německa či Španělska, zatímco čeští výrobci se na tuzemském trhu obtížně prosazují.

Podle údajů Českého statistického úřadu z října stál kilogram prasete v živé hmotnosti 25 korun, což je meziroční osmiprocentní pokles. Naopak náklady vlivem cen krmiv, energií i lidské práce stoupají. Chovatelé tak podle komory prodělávají 800 až 1000 korun na každém praseti. „Hlavní příčinou nízkých výkupních cen je levné a předotované vepřové maso z jiných částí Evropské unie, především ze Španělska, Německa nebo Polska, které pak v Česku prodávají obchodní řetězce,“ říká člen představenstva Svazu chovatelů prasat Petr Coufal.

Podle agrárního analytika Petra Havla je třeba zemědělce finančně podpořit, což však není kvůli legislativním podmínkám jednoduché. „Vepřové patří v EU ke komoditám, které nelze přímo podporovat. Nemůžete jim dát dotace na chov. Můžete jim dát ale nějaké podpory, které se týkají třeba dovozu na jatka, propagace nebo nějakých nadstandardních podmínek chovů, například životní podmínky prasat,“ nastiňuje Havel některé z možností.

Havel upozorňuje, že klesající soběstačnost sama o sobě problém značit nemusí, díky tomu, že se Česká republika pohybuje na jednotném trhu Evropské unie, dá se zásobování masem zajistit z jiných států. Analytik však odhaduje, že v příštích letech by to s sebou neslo zřetelný nárůst cen.

„Lze očekávat, že, ne asi v v příštím roce, ale postupně cena vepřového poroste, a to z těch zemí, ze kterých se to k nám dováží. Proto by bylo strategické, abychom alespoň v nějakém rozměru, třeba půl na půl, tedy že polovinu vyrobíme doma a polovinu dovezeme, tu produkci zachovali. Protože ty ceny té zahraniční produkce určitě porostou,“ míní Havel.

Jedním z ovlivňovatelů růstu cen vepřového dovezeného ze zahraničí podle něj v budoucnu budou také čím dál vyšší ekologické nároky. „Mimo jiné se do toho budou promítat vyšší parametry ochrany životního prostředí a lepších životních podmínek zvířat. Kromě toho lze očekávat, že v Číně, takové hlavní zemi, kam se vyváží evropské vepřové, se nějakým způsobem poperou s africkým morem prasat, a tím pádem Čína opět začne dovážet z Evropy. Stávající přebytek vepřového v Evropě, což je základní důvod pro současné nízké ceny, protože evropští producenti přišli o část odbytu, čímž se vepřové nahromadilo a klesla cena, může být u konce,“ vysvětluje Havel.

Europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS), která se zabývá zemědělstvím, navrhuje řešit krizi na trhu s vepřovým masem mimo jiné tím, aby byli zemědělci podporováni také za zpracování masa. „Situace na trhu s vepřovým masem je u nás opravdu problematická kvůli kombinaci krátkodobých a dlouhodobých faktorů. Tím krátkodobým je přebytek vepřového v EU z důvodu jeho omezenému exportu mimo EU kvůli africkému moru prasat. Tím dlouhodobým jsou nedostatečné zpracovatelské kapacity, takže chovatelé prasat prodávají nezpracované maso s nízkou přidanou hodnotou. Cílem proto musí být vybudování této zpracovatelské sítě u chovatelů vepřů, aby kromě příjmu za chov získali i část příjmu za zpracování. Samotná výkupní cena vepřového je totiž nyní v ČR mírně nadprůměrná vzhledem ke státům EU,“ sdělila Vrecionová deníku Echo24.

Vojtěch Drbohlav

3. ledna 2022