Pěstování ve sklenících

Skleník jako ideologický nepřítel. Francouzi zakázali v zimě prodej bio zeleniny

Pěstování ve sklenících
Skleník jako ideologický nepřítel. Francouzi zakázali v zimě prodej bio zeleniny

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Sbohem rajčata, papriky, lilky, jahody, melouny… Zelená ideologie dopadla nově na zemědělce a tím i na spotřebitele. Letos v zimě budou francouzské ekologické stánky poprvé, aspoň teoreticky, bez letního ovoce a zeleniny. O zákazu prodeje bio zeleniny a ovoce platném od 21. prosince rozhodl francouzský Národní výbor pro ekologické zemědělství (CNAB), který sdružuje zástupce příslušných odvětví.

Zákaz sleduje dvojí cíl. Jednak vychovat spotřebitele, aby změnili své zvyky, a preferovali sezónní ovoce a zeleninu, i když už nekonkretizuje, co se by se mohlo v zimní sezóně ve Francii urodit, a potom, a to především, regulovat využívání vyhřívaných skleníků. Ty se totiž svou tzv. uhlíkovou stopou nehodí do nové doby. O nepříliš medializovaném zákazu informoval deník Le Figaro den před Štědrým dnem, kdy už byl zákaz prodeje dva dny v platnosti.

O zákazu informoval CNAB již počátkem listopadu, ale bez velké pozornosti. Od 21. prosince do 30. dubna proto již není možné v obchodě nalézt bio rajčata, papriky, lilky nebo organické okurky vyprodukované ve Francii. Pěstování těchto druhů ovoce a zeleniny během tohoto období často vyžaduje použití vyhřívaných skleníků, což je metoda, která produkuje nyní nepříliš oblíbený uhlík. Podle studie francouzské Agentury pro životní prostředí a energetiku (Ademe), rajče pěstované za těchto podmínek emituje sedmkrát více skleníkových plynů než jeho ekvivalent produkovaný v letní sezóně. A to nehledě na daleko horší chuťové a nutriční vlastnosti.

Francouzští zemědělci pěstující skleníkovou zeleninu se již dlouho ocitají pod tlakem kvůli tzv. uhlíkově stopě. Debata v CNAB byla proto velmi ostrá, a i přes schválený zákaz došlo údajně k jistému kompromisu spočívajícímu v obnovitelné energii. Stávající skleníky tak musí do roku 2025 přejít na energii z obnovitelných zdrojů, čímž by se měly stát akceptovatelnými.

Avšak nebyla by to EU, kdyby v tom nebyl paradoxní háček. Nový francouzský zákaz zimního prodeje bio zeleniny je interní a nemůže se vztahovat na unijní právo a jeho základní pilíře, tedy i volný pohyb zboží. Tudíž Francouzi zákaz prodeje francouzské bio zeleniny, platný už týden, asi moc nepocítili, jelikož jeho nedostatek může být a také byl, okamžitě nahrazen skleníkovou zeleninou ze Španělska, Itálie nebo Nizozemí, kde takový zákaz neexistuje. To vše tedy v neprospěch francouzského farmáře.

Avšak tomu asi nebude věčně. Již listopadová tisková zpráva CNAB uvádí, že francouzský ministr zemědělství Didier Guillaum by rád nově realizovaný nápad prosadil na evropské úrovni.

,

31. prosince 2019