Je libo veganský řízek? Na nejvyšší hoře Německa si už maso nedáte
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Na nejvyšší hoře Německa, Zugspitze (2962 metrů), dochází k revoluční změně. Tamní restaurace Gletscher 2600, oblíbená mezi lyžaři a turisty, začne od konce listopadu nabízet výhradně vegetariánská a veganská jídla. Informuje o tom Bild.
Přestože restaurace přestává nabízet maso, stále chce lákat zájemce na bavorské speciality. Jídla jako řízek nebo chili con carne zůstávají na jídelním lístku, avšak pouze v bezmasé variantě s použitím náhražek masa.
Restauraci k tomuto kroku vedl rostoucí zájem zákazníků o udržitelnou stravu. Restaurace se odlivu strávníků nebojí, chce podle svého vyjádření ukázat, že i bez masa lze připravit kvalitní a chutnou bavorskou kuchyni.
Není přitom prvním horským hostincem, který v okolí alpského vrcholu nabízí bezmasé speciality. Již dva roky nabízejí restaurace v okolí Zugspitze variantu "chili sin carne", která se překvapivě ukázala být třikrát oblíbenější než původní masová verze. I toto byl jeden z důvodů, proč se restaurace Gletscher 2600 rozhodla dát masu vale a přejít na výhradně vegetariánské a veganské menu.
Kdo z turistů radikálnímu kroku Gletscher 2600 nefandí, nemusí zoufat. Další dvě restaurace na Zugspitze budou nadále nabízet masové pokrmy. Lyžaři v legendárním Garmisch-Partenkirchenu si tak stále mohou dopřát tradiční bavorské speciality bez úprav. Všechny restaurace na Zugspitze však plánují rozšířit nabídku o alternativní pokrmy, například o veganské burgery.
V Německu již před třemi lety vyvolalo rozruch rozhodnutí automobilového koncernu Volkswagen, že v jedné ze svých podnikových jídelen bude zaměstnancům nabízet výhradně vegetariánské a veganské obědy. Automobilka se tehdy odvolávala na "přání mnoha zaměstnanců," když vysvětlovala, proč z dosavadního jídelníčku šmahem vyškrtla na 150 masových jídel. Příležitostně si maso milující zaměstnanci VW mohli dát pouze ryby. Informoval o tom tehdy deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.