CENY POTRAVIN

Jeden měsíc smazal půl roku levných potravin. Ještě není vyhráno, upozorňuje ekonomka

CENY POTRAVIN
Jeden měsíc smazal půl roku levných potravin. Ještě není vyhráno, upozorňuje ekonomka

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

V České republice je v oblasti cen potravin poměrně živo. Dlouhodobé sledování ukazuje, že po éře zdražování následovalo období uvolnění, které ale jedním měsícem v zásadě pominulo. Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské jeden jediný měsíc – duben – smazal celé předchozí čtyři měsíce trvající pokles cen potravin, což znamená, že boj s inflací ještě není vyhraný.

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) byly v květnu meziměsíčně nižší ceny drůbežího masa o 2 procenta, vepřového masa o 1,7 procenta a vajec o 4,6 procenta. Naopak ceny másla vzrostly o 4,4 procenta a brambor o 6,1 procenta. V oblasti stravovacích a ubytovacích služeb se ceny zvýšily o 0,4 procenta a 2,2 procenta.

Inflace pak v květnu zpomalila na 2,6 procenta z dubnových 2,9 procenta, což bylo výraznější zpomalení, než finanční trh očekával. Analytici se shodují, že hlavním důvodem zpomalení inflace bylo meziroční zlevnění potravin o 3,7 %. „Pozitivní zprávou je, že ceny potravin mírně poklesly, a stále tak působí protiinflačně. Bez vlivu cen potravin by meziroční inflace činila 3,9 procenta,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Ekonomka Horská nicméně zdůrazňuje, že květen přinesl meziměsíční stabilitu cen potravin, ale dubnový skok to nesmazal. „Cenová hladina potravin je tudíž zpátky na úrovních z konce loňského roku. Jinými slovy jeden jediný měsíc – duben – smazal předchozí čtyři měsíce trvající pokles,“ vysvětluje Horská. Dále upozorňuje, že ačkoliv ceny potravin ve výrobní škále klesají, konečný spotřebitel to často nepozná kvůli vyšším nákladům na distribuci a prodej.

Ceny potravin od roku 2015 vzrostly o 145 procent, což podle ní jasně ukazuje na dlouhodobý trend rostoucích nákladů pro spotřebitele.

„V souladu s týdenními daty došlo v květnu ke stabilizaci potravinové inflace, jež v dubnu prudce vzrostla a měla hlavní podíl na překvapivě vyšší celkové inflaci,“ dodává ekonom Lukáš Kovanda.

Podle analytiků se očekává, že se meziroční inflace bude v příštích měsících pohybovat kolem 2,5 procenta. Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil poukazuje na pozitivní vývoj i v dalších kategoriích spotřebitelských cen. Nicméně, ekonomové upozorňují, že protiinflační působení cen potravin bude postupně vyprchávat, což může vést k dalšímu růstu inflace.

Výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jiří Hlavatý, uvedl, že během inflačních let skončilo několik středně velkých pekáren, což představuje asi pět procent výrobní kapacity v Česku. Cena pečiva je nyní stabilní a odpovídá výrobním nákladům, avšak inflace v roce 2022 způsobila skokový nárůst cen.

jhr

16. června 2024