V EU končí výrobní kvóty na cukr, produkce by mohla vzrůst

V EU končí výrobní kvóty na cukr, produkce by mohla vzrůst

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

V Evropské unii v neděli po zhruba 50 letech končí výrobní kvóty na cukr. Evropská komise předpokládá, že začne růst domácí produkce cukru i jeho vývoz. Důsledkem by měl být také pokles dovozu. Česká Agrární komora doufá v to, že se nesníží výměra polí s cukrovkou. V ČR se vyrábí stejně cukru jako v době kolem sametové revoluce. Velkým českým cukrovarům loni rostly zisky díky vysoké ceně komodity.

"Po 49 letech se bude v Evropské unii znovu volně obchodovat s cukrem. Vnímám to jako velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice. Věřím, že i neregulované tržní prostředí dosavadní výsledky v pěstování cukrové řepy a ve výrobě cukru potvrdí a že příznivou bilanci výroby cukru se i nadále podaří udržet," uvedl už dříve ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pozitivně vidí konec kvót i externího poradce Moneta Money Bank Mojmír Severin. "Trh se měl možnost připravit na zrušení již od roku 2013. I přes možné počáteční anomálie na trhu s cukrem po zrušení kvót je to příležitost potvrdit, či dokonce navýšit příznivou bilanci výroby cukru. Naše cukrovary jsou technologicky na výši a domácí zemědělci umí efektivně pěstovat cukrovku," řekl ČTK.

sběr cukrové řepy - Foto: repro BR

Cukru se v Česku v uplynulé kampani podle ministerstva zemědělství vyrobilo nejvíce za posledních 30 let. Jeho množství je prakticky stejné jako v roce 1989, i když plochy, kde se pěstuje cukrová řepa, klesly na polovinu. Na více než dvojnásobek se zvýšil výnos cukrovky.

Průmyslová výroba cukru z cukrové řepy má v Česku, stejně jako v celé Evropě, více než dvousetletou tradici. České země v tomto oboru patřily vždy mezi nejvyspělejší. První doložená várka cukru v českých zemích byla vyrobena před 230 lety. Nyní funguje v ČR sedm cukrovarů, v roce 1989 jich bylo 53. Při vstupu do EU jich však bylo už jen 11, od té doby se tak jejich počet snížil o čtyři. Aktuálně se podle státu pěstuje cukrová řepa na 65 tisících hektarech, před 28 lety to bylo 130 tisíc hektarů.

Výrobcům cukru vzrostly loni zisky, například Moravskoslezským cukrovarům z Hrušovan nad Jevišovkou na 304,5 milionu korun, tržby mu vzrostly o více než 300 milionů na 3,36 miliardy. Společnosti Tereos TDD, která patří mezi lídry tuzemského trhu s cukrem, stouply loni meziročně tržby o 18 procent na 6,5 miliardy korun. Jako důvody nárůstu tržeb uvedla firma lepší ceny cukru a lihu, ale i schopnost držet náklady na nízké úrovni a dosažení vyšších objemů výroby. Čistý zisk společnosti činil 597 milionů korun.

ČR je dlouhodobě z hlediska cukru přebytkovým regionem. Cukru se v Česku vyrobí více než 550 tisíc tun ročně, domácí spotřeba je 350 tisíc tun ročně. Vyváží se do Evropy i na Blízký a Střední východ.

sběr cukrové řepy před 50 lety - Foto: Spolkový archiv

 

1. října 2017