Polčák: ‚Babišova čísla jsou potěmkinovskou vesnicí‘
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek na tiskové konferenci vychvaloval úspěšnost elektronické evidence tržeb (EET). Nejdříve uvedl, že se díky EET v prosinci vybralo v hospodách o sto procent více na tržbách než v loňském roce, a pak ještě dodal, že kvůli EET skončilo jen 104 hospod a 370 nových vzniklo. Babiš ale nedodal, že dvakrát větší tržby měla jen 4 procenta hospod, restaurací a hotelů, které rezort zkoumal. Informaci o zavřených hospodách zase rozporuje europoslanec Stanislav Polčák ze Sdružení místních samospráv (SMS), které dříve avizovalo, že zavřelo zhruba 700 hospod. Babišova čísla označil za potěmkinovskou vesnici.
„Podle mě jsou ta čísla potěmkinovskou vesnicí. Nemohu potvrdit to, že by v důsledky EET vznikly nové hospody. To je úplný nesmysl, tomu se drtivá většina starostů směje,“ řekl pro server Echo24 Polčák v reakci na Babišův údaj o pouhých 104 uzavřených hospodách. SMS, jehož je Polčák předseda, dříve uvedlo, že podle starostů kvůli EET zavírá 700 hospod. „My jsme žádná čísla neupravovali. Ta čísla, která nám byla hlášena, odpovídají tomu, co sdělili starostové všech krajů s výjimkou Prahy. A oznámili nám takové informace, že buď byl ukončen provoz, nebo hrozí zavření,“ dodal Polčák.
SMS se v březnu chystá provést nový průzkum. Tentokrát se už prý budou ptát pouze na zavřené hospody. Polčák totiž připustil, že někteří hospodští mohli pouze „vyhrožovat“. „Starostové jsou někdy konfrontováni s obchodní strategií hospodských, kteří jsou třeba v obecním nájmu a provozují obecní hospodu, která je v majetku obce. A tím, že signalizovali, že jsou ohroženi, si třeba řekli o nižší nájem. Toho jsme si byli vědomi, proto jsme se ptali na zanikající nebo ohrožené provozy,“ dodal. Březnová čísla by podle něj měla přinést informaci o konkrétním počtu zavřených podniků, už se v nich nepromítnou ohrožené hospody.
Opačný trend, než o jakém hovořil ministr Babiš, vykazují v oblasti živnostenských oprávnění pro provozování hostinské činnosti statistiky společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Loni v prosinci podle nich bylo nově založeno nebo obnoveno 2099 živností a přerušeno či ukončeno 2882 živností.
Zajímavou informací mohou být také údaje od pivovarů. Například pivovar Zubr, který působí především na Moravě, momentálně registruje 25 provozen, které od loňského prosince ukončily svojí činnost. „Jedná se o necelá tři procenta z celkového počtu našich odběratelů, takže číslo to není v tuto chvíli katastrofické.
Ovšem rozhodující bude, zda provozovny přežijí zimní období, kdy jsou tradičně tržby nižší,“ uvedl pro server Echo24 ředitel pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. Pivovar se podle něj snaží provozovatelům toto období co nejvíce ulehčit a rozhodl se, že minimálně do září letošního roku nebude zdražovat.
Hned krátce po spuštění první fáze evidence přitom například Plzeňský Prazdroj avizoval ztrátu stovek odběratelů piva. Heineken evidoval dvacet uzavřených restaurací. Rodinný pivovar Bernard v Humpolci kvůli zavedení elektronické evidence tržeb přišel asi o dvě procenta restaurací, které zásoboval. Ztrátu dalších deseti klientů hlásil například pivovar v Poličce.
Jak je to se stoprocentním nárůstem tržeb?
„Prosinec 2015, prosinec 2016 došlo k nárůstu o sto procent,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci Babiš. Jeho náměstkyně ještě dodala, že evidované tržby za prosinec dosáhly téměř 20 miliard Kč, zatímco před rokem to bylo deset miliard. Podle Babiše představuje deset miliard navíc nepřiznané tržby. Úplně přesnou informaci neuvedla Schillerová. V loňském roce se totiž podle dat Českého statistického úřadu vybralo na 13 miliard, nikoliv deset. A mnoho otazníků je kolem celého výpočtu nárůstu.
Ministerstvo financí při výpočtu nárůstu tržeb vycházelo z čtyřprocentního vzorku. „Dvojnásobný nárůst tržeb potvrzuje jak vyčerpávající analýza vykazovaných tržeb prosinec 2015 versus prosinec 2016 na čtyřprocentním vzorku restauračních zařízení, tak odhady provedené pro celý segment NACE 55, 56,“ uvedl pro server Echo24 Michal Žurovec z ministerstva financí.
Finanční správa se podrobně zaměřila na náhodný vzorek 1600 restaurací a hotelů, což představuje právě ta 4 procenta subjektů z první vlny, což je podle Žurovce z hlediska statistických zkoumání vysoce vypovídající podíl. „Tento stejný vzorek vykazoval v průběhu prosince 2015 tržby 263,6 milionu Kč a v prosinci 2016 vykazoval tržby 527,4 milionu Kč. To svědčí o dvojnásobném nárůstu vykazovaných tržeb,“ dodal Žurovec. Resort financí ale už neupřesnil, jakou metodou k výběru podniků do vzorku došlo.
Stoprocentní nárůst tržeb dle Žurovce potvrzuje i analýza dat z informačních systémů Finanční správy. Restaurace, hotely a penziony ohlásily v prosinci tržby ve výši asi 20 miliard Kč. Výsledky za prosinec nepodléhají sezónnímu vlivu, proto se dá předpokládat, že za celý rok dosáhly tržby 240 miliard. To je téměř dvojnásobek proti 130 miliardám, které stejné firmy ohlásily v roce 2015.
Ani tento výklad nestojí na zcela přesvědčivých zdrojích. Mluvčí se při údajích za rok 2015 odkazuje na data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Stránky ČSÚ však tvrdí něco jiného. Tržby za rok 2015 dosáhly 141 miliard korun, za samotný prosinec asi 13 miliard. O stoprocentní zvýšení tržeb tedy nejde. Přitom není jisté, zda se srovnávají stejná čísla. ČSÚ uvádí ve statistikách „tržby“, EET však eviduje „příjmy“, které v restauracích obvykle bývají o desetinu vyšší.