NEBEZPEČNÁ LÁTKA

Všudypřítomné potravinářské „éčko“ končí. Může měnit DNA buněk, zjistili vědci

NEBEZPEČNÁ LÁTKA
Všudypřítomné potravinářské „éčko“ končí. Může měnit DNA buněk, zjistili vědci

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Bílé potravinářské barvivo E 171, známé také jako oxid titaničitý, je od 7. února zakázáno v Evropské unii používat při výrobě potravin, vyskytovalo se v poživatinách od žvýkaček až po pečivo. Vědci se teď domnívají, že může způsobovat změny DNA v některých typech buněk, což může vést k nádorovým onemocněním nebo vývojovým poruchám plodů.

Výrobci mají ještě šest měsíců na to, aby se novému zákazu Evropské komise přizpůsobili. Zákaz totiž nabude účinnosti až 7. srpna. Po něm budou výrobci moct pouze prodat potraviny s touto látkou, které jim zůstávají na skladě.

„Důvodem (zákazu) byly především možné genotoxické účinky nanočástic oxidu titaničitého. Několik experimentálních studií totiž potvrdilo jeho účast na změnách DNA v různých typech buněk, což by mohlo vést k vývojovým poruchám plodů, případně k rozvoji nádorových onemocnění,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest HanaHoffmannová.

Oxid titaničitý se používá například ve žvýkačkách, cukrovinkách, pečivu, polévkách, omáčkách, pomazánkách či salátových dresincích. Mimo potravinářský průmysl nachází uplatnění například v opalovacích krémech, kde funguje jako filtr UV záření. Nalézt ho lze také v různých léčivech. Evropská léková agentura EMA zatím tuto látku nezakázala, jelikož farmaceuti za ni zatím nemají plnohodnotnou náhradu.

„Bezpečnost potravin, které naši občané konzumují, a jejich zdraví nejsou věcí debaty. Proto zajišťujeme přísnou a nepřetržitou kontrolu nejvyšších bezpečnostních standardů pro spotřebitele. Základem této práce je zajistit, aby se na naše talíře dostávaly pouze bezpečné látky podložené spolehlivými vědeckými důkazy. Dnešním zákazem odstraňujeme potravinářskou látku, která již není považována za bezpečnou. Spoléhám na orgány členských států, že budou spolupracovat na tom, aby provozovatelé potravinářských podniků ukončili používání E171 v potravinách,“ uvedla podle serveru EUReporter Stella Kyriakidisová, evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin.

, jch

7. února 2022