Guardian: Mléčné bary se vracejí

 
Guardian: Mléčné bary se vracejí

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Po pádu komunismu to mohlo vypadat, že o tradiční mléčné bary, proslavené právě v etapě socialismu, dnes není v Polsku zájem. Ale poté, co se zrenovovaly dva mléčné bary Milkbar Tomasza a Bar Gornik v Krakově, mají opět naději. Zájem o ně bují v mladých lidech, kteří si je s frustrující érou komunismu nespojují, a u starší generace, kterou přemohla nostalgie, informuje britský deník The Guardian.

Opět tak lze vejít do mléčných barů a například v Baru Mleczny Zak v Krakově si vybrat ze šedesáti položek v jídelním lístku. Polední menu je dnes o dvou chodech a otevírá ho zupa szpinaku, neboli špenátová polévka. Následují pierogi ruskie, bramborovo-sýrové nekynuté knedlíky. Menu stojí 9,95 zlotých. Ta polévka se zakysanou smetanou je prý výtečná a knedlíky měkké a vláčné. Nebo je snad libo placki ziemniaczane, bramborové placky s houbami? Nebo gołąbki, což je kapusta plněná cibulí a vepřovým masem? Nebo si snad vyberete ze čtyř druhů boršče?

V mléčných barech sedí od jejich vzniku stejné typy lidí – ospalí studenti nebo důchodci. A v tom je celé kouzlo mléčných barů. Jejich život začal v roce 1896 ve Varšavě a proslavily se v éře komunismu. V poválečném socialistickém Polsku se ztotožnily s jídelnami pro zaměstnance. Do těch stát investoval, aby svým dělníkům zajistil dobré a cenově dostupné jídlo. Prodávala se zde tradiční polská jídla, jako třeba sýrové kotlety a další mléčné produkty – odtud název. Dobré maso se totiž v padesátých letech 20. století dostávalo na talíř jen obtížně.

Polské mléčné bary se nyní vezou na vlně zájmu o místní suroviny v restauračních zařízeních. I proto všechno, co má Bar Mleczny Zak ve své nabídce, včetně plastového kelímku na malinovou šťávu, pochází z okolí Krakova. Ačkoli jsou bary stále populární mezi určitými skupinami Poláků, jsou nadále na rozcestí. Dnes jich v Polsku existuje méně než 150. V době jejich největší slávy to bylo 40 tisíc. Mnoho jich bylo zavřeno po pádu komunismu v době, kdy expandovaly západní řetězce fastfoodů.

Vláda navíc snižuje své dotace a mnoho mléčných barů nemůže soutěžit s výbavou dnešních restaurací – obsluhou, alkoholem… Mléčné bary jsou samoobslužné a nealkoholické. Přes to všechno je posledních pár let skutečným oživením těchto jídelen, jež dýchají osobitou nostalgií.

3. srpna 2016