exploze cen

Z petržele či okurek se stává exkluzivní zboží. Cena zeleniny pravděpodobně dále poroste

exploze cen
Z petržele či okurek se stává exkluzivní zboží. Cena zeleniny pravděpodobně dále poroste

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Cibule, okurka či brambora za několik korun? Zapomeňte. Takové ceny nejužívanější zeleniny se už zřejmě nikdy nevrátí. Momentálně navíc extrémní počasí zničilo ve Španělsku skleníky, ve kterých se pěstují salátové okurky, což vedlo k raketovému růstu jejich cen také v českých obchodech, kde dnes jedno kilo může stát až 120 korun. Česká republika je soběstačná pouze z přibližně 30 % a tudíž závislá na evropském trhu.

„Ceny u zeleniny strašně rychle kolísají, jak ukazují dlouhodobé statistiky. Měsíčně mohou ceny skákat i o desítky procent. Někdy to vystoupá, někdy to spadne dolů. Do budoucna lze ale určitě očekávat, že se budou pohybovat spíše nahoru než dolů. Počasí má stále častější extrémní výkyvy, náklady se zvyšují, požadavky na pěstování se zvětšují, takže na okurku za 3 koruny, cibuli za 4 nebo bramboru za 5 korun můžeme asi zapomenout, to už nikdy nebude,“ uvedl pro Echo24 zemědělský analytik Petr Havel.

Nejnověji si zákazníci připlatí především za okurky. Kilo okurek může stát až mezi 100 a 120 korunami. „Potravinářská komora mluví o tom, že vichřice ve Španělsku zničila skleníky. Pěstují tam sice zeleninu pod širým nebem delší dobu, než je to možné u nás, v těchto měsících však jde o skleníkovou produkci. Ten důvod je zkrátka prostý, je to o počasí,“ říká Havel.

Drahé ceny se však týkají také dalších druhů zeleniny. Například kilo petržele může spotřebitele vyjít až k 90 korunám za kilo. „Zvýšení ceny petržele v našich obchodech je samozřejmě, jak to v těchto situacích bývá, reakcí na vývoj ceny v evropských státech. Tam ceny mohou růst v důsledku lokálního nedostatku a či prostým datem distribuce do marketů – nákladů na její uskladnění (čím déle je petržel na skladech, tím jsou jasně náklady vyšší) a předjaří je pro tento krok ideálním obdobím. Aktuálně je navýšení reakcí na zvýšení cen zeleniny v důsledku obav z nedostatku této zeleniny po škodách způsobených bouří Gloria ve Španělsku,“ uvedla pro Echo24 Zuzana Přibylová za zelinářskou unii.

„I před nedávném navýšení se od loňské zimy a jara pohybovaly ceny petržele v poměrně vysokých relacích. Loňská cena byla ovlivněna nedostatkem petržele nejen v ČR ale i  v celé EU, a to vlivem neúrody v důsledku sucha a vysokých teplot v roce 2018. Tvorba konečné ceny pro zákazníka je plně v rukou prodejců, jde čistě o obchodní politiku/strategii řetězců – např. aktuální výkupní ceny již zmiňované petržele od našich pěstitelů se pohybují téměř na třetině ceny na pultech obchodů,“ dodala Přibylová.

Podobně mluví také Petr Hanka ze zelinářské unie. „V rámci zeleniny jsme soběstační z 30-35 % podle komodit. Většina se v zimních a často i v letních měsících dováží. Jsme závislí na dovozu ze zemí jako je Polsko nebo i Holandsko, které pěstují významné plochy zeleniny bez závlahy na rozdíl od České republiky, kde je většina pod závlahou. Když jsou pak suché roky, tak je ten výpadek mnohem výraznější, protože zrovna petržel je plodina, kde to byli pěstitelé zvyklí pěstovat pouze na přírodní srážky a ty jak minulé roky vypadly, tak ta produkce šla dolů. V tuhle chvíli jsme víceméně závislí na dovoze a dovozových cenách. Není možné čekat, že by se ceny změnily dřív než s novou sklizní,“ řekl pro Echo24.

Česká republika je v produkci zeleniny nesoběstačná, včetně té kořenové. Cena není v rukou našich pěstitelů, ani obchodníků, cena se tvoří v Evropě a tam to určuje počasí. „Z našich vlastních zdrojů dokážeme zásobovat náš trh jenom několik měsíců v roce, v některých případech dokonce jenom několik týdnů v roce. Většina se musí dovážet, skleníků máme málo. Platí také to, že jelikož se to dováží z různých destinací, tak se také nemůže dlouho skladovat,“ sdělil Havel.

S cenami zeleniny to přitom nedávno vypadalo lépe, jak ukazovala čísla ČSÚ. U zemědělských výrobců nejprve od loňského července meziroční růst cen zpomaloval až na říjnových 0,4 procenta, v listopadu pak přišel pokles o 2,1 procenta, v prosinci se tedy ještě prohloubil. „Důvodem je zejména to, že z meziročního srovnání odezněl efekt předloňské žalostně špatné úrody,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. V posledním měsíci roku se ceny v rostlinné výrobě snížily o 10,2 procenta, zlevnila například zelenina, naopak ovoce zdražilo. V lednu však znovu cena zeleniny rostla v souvislosti s nepříznivým počasím.

 

Vojtěch Šeliga

3. února 2020