EU bude znovu vyzývat Evropany k přechodu na rostlinnou stravu. Maso je rizikové pro vznik rakoviny
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Evropská unie plánuje v příštím roce opět přesvědčovat obyvatele členských zemí, aby přešli k rostlinné stravě. Červené a zpracované maso označila za rizikové z důvodu vzniku rakoviny. Na podporu zemědělsko-potravinářských projektů vyčlenila více než 4,6 miliardy korun. Informuje web Euractiv.
Propagační politika EU se zaměří, stejně jako letos na produkty a zemědělské postupy, které podporují ekologické produkty EU, ovoce a zeleninu, udržitelné zemědělství a zlepšování dobrých životních podmínek zvířat. Na propagaci zemědělsko-potravinářských produktů pro příští rok vyčlenila Evropská unie 185,9 milionu eur (více než 4,6 miliardy korun). Sloužit by měly k financování kampaní, které jsou v souladu s ambicemi EU v oblasti tzv. udržitelnosti, podle strategie EU Farm to Fork. „Poptávka po těchto produktech musí růst, pokud chceme, aby se k ekologickému přechodu připojilo více producentů,“ uvedl komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski.
V pracovním programu letošní propagační politiky se rovněž uvádí, že při posuzování kritérií pro udělení ocenění kampaně bude zvláštní pozornost věnována podpoře přechodu k rostlinné stravě, to znamená méně červeného a zpracovaného masa a dalších potravin s rizikem rakoviny. Za rizikové maso je považováno maso hovězí, vepřové, jehněčí a kozí.
Toto opatření vyvolalo v letošním roce kritiku zemědělské skupiny Copa-Cogeca. Podle ní EU podporuje ultra zpracované, standardizované a modifikované veganské produkty, což ohrožuje mnoho zemědělců. Ostatní ale poukázali na to, že inovativní rostlinné bílkoviny mohou hrát zásadní roli při dosahování cílů strategie Farm to Fork. „Jde o to více hledat v produkci rozmanitějších a udržitelnějších surovin,“ řekl pro server Euractiv Jeroen Knol, výkonný ředitel Evropské federace potravinářské vědy a technologie (EFFoST). Zdůraznil, že nové zpracování alternativních bílkovin může pomoci snížit spotřebu vody a energie a eliminovat plýtvání při výrobě, distribuci a spotřebě v celém hodnotovém řetězci.
Poslanec Evropského parlamentu Herbert Dorfmann sice uznal problémy spojené s nadměrnou konzumací masa, ale zároveň vyzval k rovnováze v diskusi o rostlinné stravě. Zdůraznil, že je třeba se zabývat celým aspektem udržitelnosti, a poukázal na to, že velké množství zemědělské půdy v Evropě tvoří trvalé travní porosty, které jsou užitečné pouze s pomocí pasoucích se zvířat. „V opačném případě o tyto trvalé travní porosty pro produkci potravin přijdeme, nebo tyto travní porosty přeměníme, což by byla ta nejhorší volba, pokud jde o změnu klimatu,“ řekl. „Takže i zde musíme najít inteligentní způsob, protože je jasné, že v Evropě máme velmi vysokou spotřebu masa,“ dodal Dorfmann. Podle něj přechod na zcela rostlinnou stravu neznamená samovolné zlepšení udržitelnosti evropských potravinových systémů. „Není to pravda, protože je třeba se dívat na celý řetězec,“ uzavřel.