Za dvacet pět let se zdvojnásobily porce. Británie vyzývá prodejce ke změně
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Za posledních pětadvacet let se porce jídla v obchodních řetězcích v některých případech až zdvojnásobily. Odborníci z Cambridge University upozorňují, jak tento fakt lidi podporuje k přejídání, což má na jejich zdraví špatný vliv. Zjištění rozdílů velikostí a energetických hodnot vychází z porovnání s vládní publikací o potravinových normách z roku 1993, píše britský The Daily Mail.
Doporučené množství tradičního britského páje plněného vepřovým masem se během dvou desetiletí zdvojnásobilo. V roce 1993 se jednalo o 60 gramů s energetickou hodnotou 214 kalorií. V roce 218 je to ale 145 gramů a 517 kalorií.
Oblíbená crumpeta byla v devadesátých letech jako nízkokalorická křupavá dobrota podávaná k čaji klidně s máslem nebo marmeládou. V porovnání s letošním rokem ale byla o třetinu větší a měla o 30 kalorií méně.
Velký rozdíl je i v rybím páji. „Jídlo připravené z obchodního řetězce ASDA obsahuje třináct gramů nasyceného tuku,“ píše server The Daily Mail. V porovnání s rokem 1993 má pokrm o 303 kalorií méně a porce je o 42% větší.
Národní zdravotní služba zakročila
Britská Národní zdravotní služba (NHS) vyzvala prodejce a výrobce potravin, aby do roku 2024 snížili ve svých produktech množství kalorií o pětinu. NHS chce snížit náklady o více než čtyři miliardy liber, píše britský The Guardian. Podle NHS by se tak mohlo předejít až 35 tisícům předčasných úmrtí.
Podle výživové poradkyně Alison Tedsonové je velkým problémem v Anglii obezita dětí, netýká se ale jen jich. Opatření by měla prospět i dospělým. „V Anglii máme více obézních dětí než kdy předtím – jedno z pěti dětí, které jde na základní školu je obézní, nebo s nadváhou. A jedno ze tří dětí obézní nebo s nadváhou základní školu opouští,“ řekla Tedsonová z agentury Public Health England (PHE) spadající pod Ministerstvo zdravotnictví a sociální péče. Podle Tedsonové mají výrobci potravin řadu možností, jak cíl splnit. Mohou snížit porce a podporovat zdravější varianty.
,
Diskuze
Komentáře jsou přístupné pouze pro předplatitele. Budou publikovány pod Vaší emailovou adresou, případně pod Vaším jménem, které lze vyplnit místo emailu. Záleží nám na kultivovanosti diskuze, proto nechceme anonymní příspěvky.