Bakterie salmonely v mase

Polské hovězí? Je kvalitní. Česko je ale v přebytku a nemusí dovážet, říká agrární analytik

Bakterie salmonely v mase
Polské hovězí? Je kvalitní. Česko je ale v přebytku a nemusí dovážet, říká agrární analytik

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Polské hovězí maso je stejně kvalitní jako české a dováží se do všech zemí v Evropské unii. Tvrdí to agrární analytik Petr Havel, který pro deník Echo24 také řekl, že Česká republika je u hovězího masa v přebytku. Podle něj však tuzemští zemědělci využívají lepších podmínek na evropském trhu a prodávají maso za výhodnější ceny do ciziny. Na dovoz polského hovězího masa platí v současné době mimořádné veterinární opatření. Všichni příjemci ho musejí nechat povinně otestovat v laboratořích na bakterie salmonely.

Potřebuje Česká republika dovoz masa?

Hovězí nepotřebujeme. Pokud to vezmeme z pohledu zvířat a z produkce suroviny, tak jsme přebytková země. U nás je to tak, že zvířata vyvážíme a dovážíme maso. Pokud bychom zvířata, v tomto případě skot, porazili v České republice a dali produkt na trh, tak můžeme i vyvážet. Problémem je, že zemědělci a chovatelé prodávají skot do zahraničí. Důvodem je samozřejmě lepší cena. Pokud by naše masokombináty nabídly lepší cenu za výkup jatečního skotu, tak bychom nemuseli vyvážet zvířata a byli bychom soběstační. Týká se to ovšem pouze hovězího masa.

Co se týká vepřového masa, produkujeme zhruba polovinu domácí spotřeby. V případě drůbeže asi osmdesát procent.

Jakou roli hraje v dovozu hovězího masa Polsko? Je významným dodavatelem?

Je to největší dovozce. Vepřové maso dovážíme více z Německa a drůbež částečně také z Polska.

Proč se v případě hovězího masa obracíme na polský trh? Je to pouze cenou?

Ano, to je základní důvod. Polsko je nejlevnější z celé Evropské unie. Levnější už nikdo není, možná Bulharsko či Rumunsko. Ty jsou ale dál od našich hranic a státy nejsou v těchto oblastech vyspělé. Platí však teze, že základním důvodem dovozu polských potravin je cena. Je zde otázka, za jakou cenu. U nás se ozývají hlasy, že podvádějí, nebo nedodržují všechny předpisy. Hlavním důvodem je však skutečnost, že jsou efektivnější.

Zásobuje Polsko i ostatní státy Evropské unie?

Ano, vyváží do všech. V rámci Evropské unie zde máme dvě největší potravinářské velmoci. Těmi jsou Francie a Polsko.

Existují velké rozdíly v kvalitě hovězího masa?

Laik to samozřejmě nepozná. U Poláků se občas takové problémy vyskytnou, i když jsou trošku nafouknuté v rámci konkurenčního boje. Nakonec to vypadá tak, že všechno maso či jeho určitá část je nekvalitní. Není to ale pravda. Mohou se vyskytnou nekorektní partie, různá pochybení, ale polské maso není horší než české. A není také pravda, že české maso je horší než polské. Je to srovnatelné a nezáleží to pouze na porážce. Záleží také na podmínkách zvířat, jak jsou chované, jak je s nimi po jatkách zacházeno a jakým způsobem jsou odvěšována.

23. února 2019