Znovuobjevované zlato zahradníků

Kompost

Znovuobjevované zlato zahradníků
Kompost

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Z osmdesátých let se nám zachovalo číslo o produkci kompostu čítající 2,8 milionu tun, dnes jsme se došplhali zhruba na třetinu. Přece jsou nové kompostárny na každém rohu a rostou jako houby po dešti? Jak se to vezme. Kompostujeme necelá tři procenta odpadu. Biologicky rozložitelných by bylo přitom až 40 % odpadu. Je to pozoruhodná a barvitá problematika plná protikladů. O prospěšnosti kompostování přitom není pochyb, protože skládkováním bioodpadu uvolňujeme zejména metan a CO2. Skleníkové plyny. Přitom naše pole by komposty potřebovala jako prase drbání. Významná část bioodpadu však končí na skládkách, ačkoli by už neměla, a kompostárny mají využité kapacity z poloviny. O kompost je docela slušná bitva a není ho dostatek. Že tomu nerozumíte? Nevadí.

Vrátím se k tématu zahradnického kompostu. Ten je trošičku jiný než komposty průmyslové a docela se podobá tomu, který máte na zahradě. Obecná představa toho, že celý rok házíte všechno organické na hromadu, čímž vznikne kompost, je sice trochu vzdálená realitě, ale i tak máte šanci. Splníte totiž velmi pravděpodobně základní podmínku dobrého zahradního kompostu: tou je pestrá skladba odpadu. Prokládat, prokládat, prokládat. Pouze z posekané trávy kompost nevznikne. Zrovna tak ne z čistého listí. Různá doporučení o zakázaných příměsích, které kazí kompost, jsou zejména o množství a právě o barvitosti celé směsi. Nicméně ještě nikdy jsem neviděl kompost z čistých pomerančových slupek, ořechového listí nebo dřevného popela. Vrstvy se prokládají a docela dobrou strategií je prokládat vzdušnější komponenty (stařiny trvalek, drobné větvičky z živého plotu) s těmi sléhavými (posekaná tráva, listí) a samozřejmě klasicky očkovat lopatou země nebo starého kompostu. Zní to jako babské rady, ale logiku a výsledky to má. Zemí také kompost na podzim zavíráme necháváme zrát. Zjara začínáme dfinal je tam omylem, pardon)ruhou kóji, kterou jsme mezitím rozkopali a rozvozili po záhonech. Jeden kompost nestačí.

Zahradníci s kompostem hospodařili po staletí a posledních třicet let se od něj mnozí odvrátili v diktátu modernosti. Naši dědečkové se svými pařeništi, komposty, listovkami a hnojem sice smrděli prací, ale jejich hospodaření bylo z pohledu uhlíkové stopy velice neutrální a produkcí rostlin samozřejmě potenciálně kvanta uhlíku ukládali. Stačilo, aby jejich výpěstek někdo koupil a vysadil. Při vší smůle je současné „moderní“ zahradnictví tragickým příkladem závislosti na fosilních produktech s obří uhlíkovou stopou. Jak se to mohlo stát? Globalizovaný byznys je přesně takový, rašelina rabovaná z přírodních strojů, půdní kondicionéry, plastové květináče, závlahové systémy, podkladní textilie, hnojiva ze zemního plynu v plastových membránách, fóliovníky a obrovská stopa objemů přepravovaných kamiony po Evropě a bohužel i loděmi přes půl světa. Krutou ironií je, že alternativy k rašelině se řeší drcením dřevného vlákna a jeho máčením v močovině (z plynu). Nebo dovozem kokosového vlákna a oplodí z Cejlonu loděmi na mazut.

Řešení nám přitom leží doslova za vraty. Listí, seno, sláma, větévky, hnoje a z nich zhotovované komposty. Problémem je vyrovnaná kvalita a použitelnost těchto kompostů v hrnkované kultuře. Tedy final je tam omylem, pardon)v květináčích. Zejména pak v těch, které jsou během naší zimy vystaveny mrazovým cyklům. Řešení to má, musí se chtít. Víte vůbec, proč se všechny rostliny prodávají v hrncích? Abyste si je mohli koupit celý rok. Tato praxe přišla, až když do Evropy dorazil prodejní model „garden centrum“. Potřebujeme to? Za takovou cenu?

6. března 2023