HMYZ PRO EVROPANY

EU schválila přidávání prášku z larev potemníka moučného do pečiva, mléčných výrobků i kompotů

HMYZ PRO EVROPANY
EU schválila přidávání prášku z larev potemníka moučného do pečiva, mléčných výrobků i kompotů

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Na evropský trh může zamířit další hmyzí pochoutka. Evropská komise otevřela dveře pro prášek z celých larev potemníka moučného, zařadila ho mezi tzv. nové potraviny pro Evropany. Tento schválený produkt se tak připojuje k dříve povoleným netradičním potravinám, jako jsou sušené kobylky, sarančata nebo cvrčci. Podrobnosti vysvětluje Evropská komise na svém webu. Konzumace hmyzu prý pozitivně přispívá k životnímu prostředí, zdraví a živobytí a prý také přispěje k cílům Green Dealu. Ne ale všem se to líbí. Například Itálie navzdory EU nedávno zakázala míchání hmyzu do těstovin a pizzy kvůli možné škodlivosti.

Podle novely prováděcího nařízení EU bude možné prášek z UV ošetřených larev potemníka moučného využít v široké škále potravin – od pečiva, těstovin a bramborových produktů až po mléčné výrobky a ovocné kompoty, píše server eunews. Povolení vstoupí v platnost 20 dní po zveřejnění v Úředním věstníku Evropské unie.

Prvních pět let bude mít na prodej této suroviny výhradní právo francouzská společnost Nutri’Earth, která o schválení požádala už před pěti lety. Další zájemci o registraci stejného produktu budou muset získat vlastní povolení. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal v létě 2023 stanovisko, podle kterého je prášek z larev potemníka moučného „bezpečný za navrhovaných podmínek a úrovní použití“.

Evropská unie v posledních letech výrazně urychlila schvalování jedlého hmyzu jako alternativního zdroje bílkovin. Tento krok je motivován údajně rostoucí poptávkou po potravinách a zároveň klesajícími zemědělskými výnosy, píše eunews. V současné době má EFSA na stole více než deset dalších žádostí o schválení hmyzích produktů. Hmyz na jídelníčku Evropanů podle EK "přispěje k cílům strategií Green Deal a Farm to Fork."

Hmyz jako potravinu povolila evropská legislativa už v roce 2015. Existuje asi 2000 druhů jedlého hmyzu, v EU je však zatím možné používat pro potravinářské účely pouze čtyři, a to cvrčka domácího, potemníka stájového, saranče stěhovavé a nyní potemníka moučného.

Podle unijního práva se novou potravinou rozumí „jakákoli potravina, která se běžně v rámci EU nekonzumovala před květnem 1997“. Tato kategorie zahrnuje inovativní potraviny či inovativní metody jejich výroby, ale také potraviny, které jsou v jiných částech světa považovány za tradiční, například právě některé druhy hmyzu. Nové potraviny prochází přísnými kontrolami bezpečnosti a musí být vždy pro zákazníka řádně označeny, tvrdí EK. Nicméně na webu k tomuto opatřené explicitně nepíše, jak budou potraviny s přimíchaným hmyzem označuje. Zároveň připouští, že na hmyz může vznikat alergie.

EK současně ve zdůvodnění zavádění hmyzu pro Evropany cituje Agenturu OSN pro výživu a zemědělství (FAO), podle které "konzumace hmyzu pozitivně přispívá k životnímu prostředí, zdraví a živobytí".

Ale všechny státy EU s hmyzem coby potravinou souhlasí. Například vláda Georgie Meloniové nedávno zakázala míchání hmyzu do těstovin a pizzy kvůli možné škodlivosti. Itálie chce rovněž zakázat umělé maso pěstované v laboratoři.

 

zdb

Diskuze

Komentáře jsou přístupné pouze pro předplatitele. Budou publikovány pod Vaší emailovou adresou, případně pod Vaším jménem, které lze vyplnit místo emailu. Záleží nám na kultivovanosti diskuze, proto nechceme anonymní příspěvky.