Bedlový řízek či veganský steak si už asi nedáte. Ministerstvo zpřísňuje definice masných výrobků
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Řízek či steak jsou masnými výrobky, rozhodlo ministerstvo zemědělství. Vyplývá to z připravovaného balíčku vyhlášek v potravinářství. Podle ministerstva upřesnění pojmů pomůže zákazníkům. Proti se staví organizace podporující rostlinnou stravu. Vyhláška je nyní v připomínkovém řízení.
„Nové vyhlášky by díky přesnějšímu označování výrobků měly pomoci spotřebitelům, aby se snáze orientovali ve velkém množství výrobků, které jsou na trhu. Zároveň ale úpravami neklademe na provozovatele potravinářských podniků žádné velké nároky,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.
Nová vyhláška jasně definuje řadu masných výrobků. Například zmíněný řízek je celosvalový masný polotovar určený k tepelnému opracování nebo výrobek tepelně opracovaný, který je určený k přímé spotřebě. Základní suroviny jsou kosterní svalovina a panáda. V bezlepkovém provedení jinými surovinami nahrazující strouhanku, uvádí vyhláška. Ta také nově u řady výrobků požaduje minimální obsah svalových bílkovin, místo pojmu maso.
Ministerstvo upozorňuje, že některé definice už obsahovala předchozí vyhláška. Také upozorňuje, že u některých masných výrobků a názvů byly tyto definice určeny už v 60. letech minulého století československými státními normami, od kterých se u některých výrobků opustilo.
Nová vyhláška však čelí kritice obhájců rostlinné stravy. „Pojmenování jako sójový párek nebo bedlový řízek jsou pro spotřebitele zavedená a srozumitelná. Jejich zákaz je absurdní. Navíc hrozí pokuty restauracím, které je budou dál používat na menu. To je byrokratická šikana, ne ochrana spotřebitele,“ uvedla vedoucí projektu Rostlinně Lucie Roškotová.
Kritice vymezení pojmů steak či řízek pouze pro masné výrobky nečelí jen české předpisy. Letos Evropský soud rozhodl, že výrobci rostlinné stravy mohou používat u svých známých výrobků názvy jako veganský steak či paštika. Zároveň však dodal, že státy mohou přijmout normy, které jasně definují masné výrobky, jako výrobky s určitým složením. Stížnost k soudu se týkala francouzského zákazu používat termíny jako steak či šunka u rostlinných výrobků.
Vyhláška, která má jasně definovat masné výrobky, je součástí balíčku změn, které představilo ministerstvo zemědělství. Součástí změn je i úprava minimálních teplot například u masa či vajec. Nově budou moci být skladovány za vyšších teplot a obchodům ušetří poplatky za energie. Vyhláška je v současnosti v připomínkovém řízení.