REÁLNÁ MZDA NA SLOVENSKU

Překvapení ze Slovenska. Reálné mzdy v zemi stouply ve všech sektorech

REÁLNÁ MZDA NA SLOVENSKU
Překvapení ze Slovenska. Reálné mzdy v zemi stouply ve všech sektorech

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Na Slovensku v říjnu podle předběžných údajů poprvé po více než dvou letech rostly mzdy rychleji než inflace ve všech deseti sledovaných odvětvích, informoval ve středu slovenský statistický úřad. Naposledy reálné výdělky pracovníků napříč všemi produkčními sektory stouply v srpnu 2021. Ekonomika Slovenska s výjimkou dvou odvětví nadále čelí poklesu počtu zaměstnanců.

Po zohlednění inflace si nejvíce, téměř o deset procent, přilepšili v říjnu proti loňsku pracovníci v restauracích. Právě v gastronomickém sektoru jsou mzdy v nominálním vyjádření nejnižší. V průmyslu, který je klíčovým odvětvím slovenské ekonomiky, průměrný reálný výdělek stoupl o čtyři procenta, což byl nejlepší výsledek nejméně od začátku loňského roku.

V souhrnu za prvních deset měsíců letošního roku se reálná mzda na Slovensku zvýšila v pěti odvětvích. Dříve koupěschopnost obyvatel tlumila vysoká inflace, která ještě v červnu byla na dvouciferné hodnotě. Slovenské ministerstvo financí očekává v příštím roce výrazné zpomalení tempa růstu spotřebitelských cen; přispět by k tomu měly i vládní kompenzace v zájmu zachování cen elektrické energie, zemního plynu a tepla na letošní úrovni, kdy rovněž nedosáhly tržní úrovně.

V říjnu zaznamenala většina výrobních odvětví na Slovensku pokles počtu pracovníků. V průmyslu, který je největším odvětvím z hlediska zaměstnanosti, ubylo proti loňsku 0,9 procenta pracovníků. Zaměstnanost v tomto sektoru klesá s výjimkou letošního března podle statistiků už 20 měsíců. Více zaměstnanců hlásily pouze sektory stavebnictví, stejně jako informací a komunikací.

 

,

13. prosince 2023