Stejný výrobek je pro Němce z masa, pro Čechy ze separátu
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Ministerstvo zemědělství oficiálně potvrdilo, o čem se spekuluje už roky. Kvalita zboží stejné značky prodávaného v Česku a v Německu se v některých případech výrazně liší, většinou v neprospěch Česka. Například rybí prsty pro Čechy mají méně masa a prací prášek je méně výkonný. Ministerstvo zemědělství nechalo provést velký srovnávací test v pěti evropských zemích, který odlišnou kvalitu prokázal.
K zajímavému zjištění došel průzkum například u rybích prstů značky Iglo. Přestože jsou obě verze vyráběny ve stejném závodě, tak ty prodávané v Česku obsahovaly jen 50% masa, zatímco německé rybí prsty měly podíl masa 64%. Německý lančmít značky Tulip byl zase výhradně z vepřového masa. Jeho česká verze ale obsahovala hlavně drůbeží separát a dokonce byla téměř dvakrát dražší.
Velký rozdíl byl také u pracího prášku Persil, kde průzkum prokázal, že německý Persil obsahuje o 20 % více aktivní látky. Právě u pracích prášků a další drogerie se o odlišné kvalitě hovoří již dlouho a mnoho Čechů si pro tento druh zboží jezdí do Německa pravidelně. České zákazníky kromě kvality rozčiluje i vyšší cena za stejné zboží. Psali jsme zde.
Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) si nechal zpracovat průzkum celkem 21 různých druhů zboží prodávaného pod stejnou značkou v Česku, Slovensku, Maďarsku, Rakousku a Německu. Z nich byla u 13 druhů prokazatelně odlišná kvalita, u 5 se kvalita lišila jen mírně a pouze 3 výrobky byly stejně kvalitní u nás i v Německu.
Porovnávány byly různé druhy zboží. Mléčné výrobky jako sýr Kiri nebo jogurt Danone, cukrovinky jako Nuttela, bonbóny M&M‘s či kakaový prášek Nesquik. U všech těchto produktů byly prokázány rozdíly. Například ve stejně velké krabičce bylo menší množství zboží nebo se lišilo samotné složení potravin. Například čaj Teekanee se pak lišil jak v obsahu čajových sáčků, tak i v množství kofeinu v nich. Německé lupínky Lays byly zase smaženy na slunečnicovém oleji, české na oleji palmovém. Pizza Ristorante měla v Německu 22% masa, v Česku jen 17%.
Výsledky podle ministerstva poslouží k nátlaku na evropské instituce, aby došlo ke zrušení dvojité kvality zboží napříč Evropou a spotřebitelé nebyli klamáni.