Guardian: Noční můra pokrmů na palubě letadla
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Při dlouhých letech vyhládne. A vědí to letecké společnosti, které se snaží vylepšit své menu na palubě (pozor, už nejde o bezplatně servírované pokrmy). Jsou ale jídla v letadlech skutečně lepší? Britský deník The Guardian testoval pokrmy leteckých společností easyJet, Norwegian, Malaysia Airlines a Virgin Atlantic.
Pokud jste někdy obědvali na palubě letadla, pravděpodobně jste ochutnali kuřecí prsa tak gumová, že by mohla dublovat míčky na squash. Navíc plavou v omáčce s konzistencí primalexu. Ale buďme vůči stravování v oblacích spravedliví. Suchý vzduch v kabinkách a tlaková výše nejsou ideálním prostředím pro servírování chutného jídla. Ale v posledních letech se aerolinky snaží zlepšit svá menu a nabízet chutná jídla. Třeba společnost British Airways se obrátila na anglického kuchaře a nositele Řádu britského impéria Hestona Blumenthala, aby jejich jídelníček vylepšil během olympijských her v Londýně před čtyřmi lety.
Zlepšilo se jídlo skutečně?
easyJet: Za necelých 5 euro cestující dostane sýrový toast, provoněný rozmarýnem a sladkým kečupem, jen mozzarella z toastu neesteticky vykukuje. I přesto to není špatné. Ale obložený chleba je ztvrdlý a obsahuje jeden tenoučký plátek sýru čedar a trochu kořeněné majonézy. Listový salát vypadá víc než jako zeleninová obloha jako listí vyhozené z okna. Aspoň trochu chutě přináší cibulová marmeláda. Vegetariánské ratatouille jsou samy o sobě v pořádku. Jen ta miniaturní porce v pořádku není.
Norwegian: V menu je hovězí maso ve smetanovo-pepřové omáčce s česnekem ochucenými bramborami a mrkvovou oblohou. Nepochybně jde o nejtlustší kusy masa, jaké kdy kdo na palubním talíři viděl. Omáčka je bez chuti a mrkve jako ze zlého snu o školní jídelně. Brambory jsou ale chutné. Dezert v podobě borůvkových palačinek je neduživý, umělý, a tedy opravdu hodně odpudivý.
Malaysia Airlines: Nabízí krevety ochucené malajsijským kari a kokosovou rýži. Kari je hodně pikantní, zvlášť po ránu pro ty, kteří jsou zvyklí na západní chutě. Krevety jsou tak čerstvé, že by mohly být servírovány v obstojné restauraci. Lehce ochucená kokosová rýže je taky fajn. V nabídce jsou i třešňové palačinky a panna cotta. Vědí malajsijské aerolinky, že panna cotta nepatří do trouby? Nebo ji chtěly vylepšit tím, že se změnily v teplou kaluž pudingu? Ale palačinky docela ujdou. V nabídce jsou i kuřecí prsa s asijskými vaječnými nudlemi. Kuře není žádná sláva, doprovází ho lepkavá omáčka bez chuti. Nudle jsou docela chutné, kořeněné a doplněné zeleninou. Ale kuřeti hanba!
Virgin Atlantic: Servíruje krémové těstoviny zapečené s houbami. No, krémové je silné slovo. Slizké se hodí více. Třeba budou lepší kuřecí teriyaki. Není to zrovna nejhezčí pohled, maso je nafouklé a hnědé. Pěkná je zelenina v japonském stylu, ale je v ní jedna záhadná složka, vypadá ovšem neškodně. Lahodný je dezert Gu, který Virgin Atlantic nabízí exkluzivně svým zákazníkům. Je neobyčejně chutný. Nakonec tedy existuje dobrý letecký catering.
Tak dobrou chuť.