Guardian: Noční můra pokrmů na palubě letadla

 
Guardian: Noční můra pokrmů na palubě letadla

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Při dlouhých letech vyhládne. A vědí to letecké společnosti, které se snaží vylepšit své menu na palubě (pozor, už nejde o bezplatně servírované pokrmy). Jsou ale jídla v letadlech skutečně lepší? Britský deník The Guardian testoval pokrmy leteckých společností easyJet, Norwegian, Malaysia Airlines a Virgin Atlantic.

Pokud jste někdy obědvali na palubě letadla, pravděpodobně jste ochutnali kuřecí prsa tak gumová, že by mohla dublovat míčky na squash. Navíc plavou v omáčce s konzistencí primalexu. Ale buďme vůči stravování v oblacích spravedliví. Suchý vzduch v kabinkách a tlaková výše nejsou ideálním prostředím pro servírování chutného jídla. Ale v posledních letech se aerolinky snaží zlepšit svá menu a nabízet chutná jídla. Třeba společnost British Airways se obrátila na anglického kuchaře a nositele Řádu britského impéria Hestona Blumenthala, aby jejich jídelníček vylepšil během olympijských her v Londýně před čtyřmi lety.

Zlepšilo se jídlo skutečně?

easyJet: Za necelých 5 euro cestující dostane sýrový toast, provoněný rozmarýnem a sladkým kečupem, jen mozzarella z toastu neesteticky vykukuje. I přesto to není špatné. Ale obložený chleba je ztvrdlý a obsahuje jeden tenoučký plátek sýru čedar a trochu kořeněné majonézy. Listový salát vypadá víc než jako zeleninová obloha jako listí vyhozené z okna. Aspoň trochu chutě přináší cibulová marmeláda. Vegetariánské ratatouille jsou samy o sobě v pořádku. Jen ta miniaturní porce v pořádku není.

Norwegian: V menu je hovězí maso ve smetanovo-pepřové omáčce s česnekem ochucenými bramborami a mrkvovou oblohou. Nepochybně jde o nejtlustší kusy masa, jaké kdy kdo na palubním talíři viděl. Omáčka je bez chuti a mrkve jako ze zlého snu o školní jídelně. Brambory jsou ale chutné. Dezert v podobě borůvkových palačinek je neduživý, umělý, a tedy opravdu hodně odpudivý. 

Malaysia Airlines: Nabízí krevety ochucené malajsijským kari a kokosovou rýži. Kari je hodně pikantní, zvlášť po ránu pro ty, kteří jsou zvyklí na západní chutě. Krevety jsou tak čerstvé, že by mohly být servírovány v obstojné restauraci. Lehce ochucená kokosová rýže je taky fajn. V nabídce jsou i třešňové palačinky a panna cotta. Vědí malajsijské aerolinky, že panna cotta nepatří do trouby? Nebo ji chtěly vylepšit tím, že se změnily v teplou kaluž pudingu? Ale palačinky docela ujdou. V nabídce jsou i kuřecí prsa s asijskými vaječnými nudlemi. Kuře není žádná sláva, doprovází ho lepkavá omáčka bez chuti. Nudle jsou docela chutné, kořeněné a doplněné zeleninou. Ale kuřeti hanba!

Virgin Atlantic: Servíruje krémové těstoviny zapečené s houbami. No, krémové je silné slovo. Slizké se hodí více. Třeba budou lepší kuřecí teriyaki. Není to zrovna nejhezčí pohled, maso je nafouklé a hnědé. Pěkná je zelenina v japonském stylu, ale je v ní jedna záhadná složka, vypadá ovšem neškodně. Lahodný je dezert Gu, který Virgin Atlantic nabízí exkluzivně svým zákazníkům. Je neobyčejně chutný. Nakonec tedy existuje dobrý letecký catering.

Tak dobrou chuť.

6. srpna 2016