NEČEKANÉ ZMĚNY

Stát nezvládá trestat „hříšné“ restaurace. Odnesou to kolektivně všechny

NEČEKANÉ ZMĚNY
Stát nezvládá trestat „hříšné“ restaurace. Odnesou to kolektivně všechny

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Opozice, zástupci gastronomického sektoru i běžní občané jsou rozčarovaní z rozhodnutí vlády nečekaně měnit pravidla systému PES a omezovat restaurace jen několik dní po otevření. Na hospody či restaurace je podle nich aplikovaná kolektivní vina, protože stát nezvládá trestat konkrétní viníky. Restaurace navíc z epidemiologického hlediska za současné zhoršení situace nemohou.

Gastronomické odvětví tratí nyní při částečném omezení podle odhadů zhruba 200 milionů denně na tržbách a podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka nebudou restaurace či hospody schopné v podobných podmínkách ani otevírat. Podle restauratéra Luboše Kastnera se hospody propadnou po zkrácení otvírací doby do další ztráty.

Podmínky podle Stárka nelze měnit ze dne na den a vláda by se měla řídit systémem PES. „Neviděli jsme žádnou statistiku, kolik z 35 000 restaurací opatření porušilo. Pokud se tak někde stalo, orgány mají činit, mají pravomoc provoz uzavřít. K dodržování restrikcí neustále vyzýváme,“ řekl Stárek. Uvolnění režimu se podle něj trefilo do Mikuláše, kdy lidé nedodržovali žádná vládní nařízení. Plná podle něj byla náměstí, ulice i veřejná doprava. Trest přitom podle něj padl pouze na restaurace.

Plošný trest pro restaurace kritizuje i opozice. „Rozvolnění se událo ve čtvrtek, takže je evidentní, že bary a restaurace nenesou na zhoršených číslech žádný díl. Přesto jsou jako první “potrestány” plošným opatřením. Nebylo by lepší zavřít nekompetentní vládu?“ uvedl na Twitteru poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle ekonomického experta a poslance ODS Jana Skopečka vláda dostává „chaotickým rozhodováním“ do neřešitelné situace celé skupiny obyvatel. „Zavřít by se někam měla vláda a ne restaurace,“ uvedl na svém Twitteru Skopeček. „I majitelé restaurací jsou jen lidé, potřebují se živit a trochu fungovat. Uzavření ve 20:00 je pro ně další rána,“ dodal.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy připraví omezení restaurace o další miliardu týdně navíc na tržbách. „Gastronomické podniky v ČR nebudou přicházet o průměrně 200 milionů korun denně jako ještě v těchto dnech, ale o zhruba 340 milionů denně,“ uvedl Kovanda s tím, že tržby jim tím klesnou na zhruba třetinu a pro mnohé restaurace to může být až likvidační.

Restaurace musely z vládního nařízení být od 14. října do 2. prosince veřejnosti uzavřené. Občerstvení mohly prodávat jen přes výdejní okna. V době uzavření tratilo gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den na tržbách přes 400 milionů, do konce roku může jít o propad až 70 miliard korun.

Problém s trestáním viníků vládě dělá současná podoba krizového zákona, který sice například omezuje restaurace, avšak neumožňuje pokutovat samotné podnikatele jako právnické osoby. Hrozí jim tak maximálně pokuta 20 tisíc.

Vláda proto v pondělí schválila dílčí novelu tohoto zákona, kterou má projednat sněmovna. „U zákona o ochraně veřejného zdraví, podle kterého nosíme třeba roušky, je odpovědnost fyzických osob i podnikatelů za přestupek až 3 miliony korun. U krizového zákona, podle kterého jsou vydávána ta velká opatření, je pokuta jenom 20 tisíc a ještě jenom pro fyzické osoby,“ popsal paradox pro Radiožurnál odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál s tím, že oba zákony platí už dvacet let a vláda si mohla problémů s pokutami všimnout nejpozději na jaře.

Vláda v pondělí rozhodla, že restaurace, kluby a bary budou muset od středy místo dosavadních 22:00 zavírat už ve 20:00, včetně výdejních oken. Po celý den bude platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) byla zjištěna četná pochybení související se stravovacími podniky jako nedodržování stanovené zavírací doby či kapacitní limit.

, zdb

8. prosince 2020