opatření vlády

Zavřít, nebo nezavřít. Bary a hospody se snaží přijít na to, jak přežít těžké časy

opatření vlády
Zavřít, nebo nezavřít. Bary a hospody se snaží přijít na to, jak přežít těžké časy

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Hospody jsou s českým způsobem života neodmyslitelně spjaté. Příští týdny až měsíce si lidé budou muset těžce zvykat na život bez večerního posezení u vychlazeného půllitru. Nejhůř však opatření vlády dopadá na samotné hospodské, kteří musí řešit existenční otázky.

V podstatě existují tři varianty. Některé podniky se snaží nabídnout zákazníkům lákovou denní nabídku, jiné hospody zkrátka zavřou s úderem osmé hodiny večerní a někteří provozovatelé se jednoduše rozhodli nehledat, jak nařízení vlády obejít, a hospody zavřeli.

„Uvědomujeme si závažnost pandemie, která probíhá ve světě, takže v tomto smyslu nechceme hosty vystavovat nebezpečí a chceme jít naproti tomu, že se lidé nemají v nejbližších týdnech vůbec potkávat, proto zavíráme úplně. Rozhodli jsme se, že u nás lidi nebudou i vzhledem k tomu, že by nám pak bylo líto, i kdyby některý z našich barmanů třeba onemocněl,“ vysvětlil pro Echo24 důvod zavření spolumajitel Večerní kavárny Souterrain Lukáš Teklý.

Přesto přiznává, že ekonomické dopady budou drtivé. „Už teď víme, že to snad nebude likvidační, ale minimálně velmi nepříjemné. Jsme hospoda, která je otevřená přes zimu více než přes léto. Tohle bývají měsíce, které nám vydělávají, abychom přežili léto. Samozřejmě to bude mít nějaké dopady i na naše zaměstnance, což můžeme i individuálně řešit, kdyby třeba neměli na nájem, přeci jen to jsou studenti, kteří pracují na dohodu o provedení práce,“ řekl Teklý.

Jiné podniky se snaží najít variantu, jak mohou nadále fungovat. Třeba žižkovská kavárna/bar BOHO se rozhodla nabídnout zákazníkům jiné služby přes den. „S ohledem na vyhlášený stav nouze v ČR, musíme i u nás v Boho dočasně změnit otevírací dobu. Počínaje zítřkem, pátek 13. 3. 2020, budeme mít otevřeno denně od 10:00 do 20:00 hod. a nově tu pro vás budeme i v neděli ve stejných časech. Vzhledem k tomu, že si teď nebudete moci užít hýřivé večírky, upravili jsme pro vás naši nabídku. Hned od desíti hodin budeme pro vás mít teplé polévky i snídaně, a to až do tří odpoledne. Nicméně vaše oblíbená vína, pivíčko i koktejly vám rádi připravíme i přes den! A láhev vína si taky můžete vzít s sebou domů,“ napsala kavárna na Facebooku.

Zároveň upozorňuje, že se bude snažit zajistit, aby se zákaznici nemuseli bát do kavárny přijít. „Naše kavárna je prostorově dostatečně bezpečně uzpůsobena. Pravidelně dezinfikujeme všechny povrchy, madla, kliky a platební terminál. Platit můžete bezkontaktně. Cukřenky jsme nahradili baleným cukrem. Kávu s sebou momentálně podáváme pouze do našich jednorázových kelímků. Naše nové denní menu vám můžeme zabalit i s sebou,“ uvedla.

Hospody či restaurace přijdou o zhruba dvanáct miliard korun

Na celkové ekonomické dopady pro majitele restaurací upozornil například ekonom Lukáš Kovanda. „Provozovatelé těchto podniků přijdou o zhruba dvanáct miliard korun na tržbách, které by za normálních podmínek od svých hostů inkasovali. V roce 2019 totiž lidé v ČR utratili za stravování mimo domov historicky rekordní sumu více než 175 miliard korun, jak plyne z výpočtu na základě údajů Eurostatu za rok 2018,“ uvedl.

„Měsíční výpadek v tržbách v letošním roce lze odhadnout na 12 miliard korun. Návštěvnost stravovacích zařízení se sníží nejen z důvodu vládního zákazu, ale částečně také v denní době, pro niž zákaz platit nebude, neboť lidé se budou obecně méně pohybovat ve veřejných prostranstvích, práci budou vykonávat velmi frekventovaně na bázi takzvané ‚home office‘ a obecně se z hygienických a zdravotních důvodů budou zdráhat veřejná stravovací zařízení vůbec navštěvovat,“ vysvětlil Kovanda.

Vojtěch Šeliga

14. března 2020