ČR by měla získat výjimku k výrobě „tuzemáku“ tradičním postupem
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .
Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat
zde.
Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.
Výjimku pro ČR a Slovensko, které k výrobě alkoholického nápoje "tuzemák" chtějí dál používat tradiční rumový éter, by dnes měl potvrdit příslušný orgán Evropské komise. Podle dostupných informací by měla být výjimka časově omezená, a výrobci tak k používání dosavadní technologie dostanou dalších pět let.
O udělení výjimky rozhodne stálý výbor Evropské komise pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, dokončení celé procedury pak ale ještě určitou dobu potrvá. Bez udělení výjimky by možnost používat rumové aroma skončila 22. dubna.
O zákazu rumového éteru, který dodává chuť a vůni českému tuzemáku, se začalo kvůli údajné přítomnosti rakovinotvorných látek mluvit loni poté, co Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvedl, že v rumové tresti jsou některé rakovinotvorné látky, především furan. Čeští výrobci už to tehdy označili za útok na české potravináře.
Tuzemák je nejprodávanější lihovina v ČR, každá čtvrtá prodaná lahev alkoholu je tuzemský rum.