ZKRÁCENÍ OTVÍRACÍ DOBY

Další rána pro restaurace. Pro gastronomii platí kolektivní vina, stěžují si

ZKRÁCENÍ OTVÍRACÍ DOBY
Další rána pro restaurace. Pro gastronomii platí kolektivní vina, stěžují si

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Zkrácení provozní doby restaurací ze současných 22:00 na 20:00 způsobí ztrátový provoz, podnikům se vyplatí v této nejisté době neotevírat. Stravovací zařízení se stala politickým tématem, nikdy nebyla ohniskem nákazy. Novinářům to v pondělí řekl Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a spolumajitel skupiny Hospodska.cz.

Vláda rozhodla, že gastronomické podniky budou muset od středy zavírat ve 20:00, a to včetně výdejních oken a restaurací v hotelech. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) právě v tomto odvětví byla zjištěna mnohá pochybení jako nedodržování předepsané zavírací doby, přeplněné bary nebo přistavění vyhřívaných stanů k výdejním oknům.

„Porušení opatření má být jednotlivě potrestáno, místo toho platí kolektivní vina pro gastronomii. Pokud bude vláda takto měnit pravidla, už nikdo neotevře,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Uvolnění opatření by se na počtu nakažených podle dosavadních informací mělo projevovat zhruba za dva týdny. Současný stav tak nemůže být způsoben provozem stravovacích podniků. dodal.

Podle Kastnera šlo o pochybení jednotlivců. „Mrzí nás, že s námi vláda nevede aktivní dialog,“ řekl dále. Za současné situace jsou tržby restaurací na 60 procentech a jsou schopny pokrýt náklady. Uzavření o dvě hodiny dříve jim podle něj způsobí propad o deset až 20 procent a dostanou se do ztráty. „Vláda s novými opatřeními opět nic neřekla o kompenzacích. Podnikům bych doporučoval, aby v této nejisté době negenerovaly další ztrátu,“ uvedl Kastner.

Gastronomické odvětví podle výzkumné společnosti Nielsen každý den uzavření ztratilo na tržbách 414 milionů korun. Do konce roku by mohl být propad až 70 miliard korun.

Veřejnost si může v restauracích znovu posedět od čtvrtka, předtím od 14. října mohly fungovat jen přes výdejní okna nebo rozvoz. Nyní mohou mít otevřeno mezi 06:00 a 22:00. Obsluhovat mohou jen usazené hosty, u jednoho stolu smějí sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacita podniků může být naplněna maximálně na 50 procent.

Podle statistiky společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá asi čtvrtina českých gastrozařízení, po čtvrtečním uvolnění otevřelo na 69 procent stravovacích zařízení. V režimu výdejních oken fungovalo 41 procent provozoven. Tržby jim se středy na čtvrtek stouply o třetinu. Provoz podle Dotykačky ve čtvrtek obnovila také třetina diskoték a nočních klubů.

,