VYŠŠÍ SPOTŘEBA PIVA

Nezlomní Češi. Prudce rostoucí cena piva není překážkou

VYŠŠÍ SPOTŘEBA PIVA
Nezlomní Češi. Prudce rostoucí cena piva není překážkou

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete .

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Češi jsou milovníci hospod a piva a ani loňská vlna všeobecného zdražování na tom nic nezměnila. V některých krajích spotřeba piva dokonce rapidně vzrostla. Nejvíce se podle aktuálních dat pije v Praze a v Jihočeském kraji, nejméně ve Zlínském kraji. Dokládají to minimálně data od společnosti Sharpgrid, která si všímá i proměn míst, kde lidé pivo konzumují, a rostoucího prodeje piva ve fastfoodech či kavárnách. Společnost porovnávala data z posledního čtvrtletí roku 2021 s posledním čtvrtletím roku 2022.

Provozovatelé hospodských a restauračních zařízeních si neprošli jednoduchými roky. Během předminulého a minulého roku je tvrdě zasáhla protiepidemická opatření, kdy museli buď kompletně uzavřít své podniky nebo výrazně omezit svůj provoz, přičemž spousta z nich tuto situaci neustála a skončila. Po konci protiepidemických opatření přišla inflace, která při svém prozatímním vrcholu v září loňského roku vzrostla až na 18 procent. Sílily tedy obavy, jestli se budou Češi po tak dlouhé době vracet do hospod, kaváren a jiných venkovních zařízení.

Data však ukazují, že Češi na svůj oblíbený nápoj nezanevřeli a vrací se díky němu zpátky do hospod a restaurací, jelikož průměrná spotřeba vzrostla více než trojnásobně oproti cenám. Vůbec největší nárůst spotřeby byl zaznamenán ve Středočeském kraji, kde spotřeba meziročně vzrostla o 53 procent, dále pak v Jihočeském a Ústeckém kraji, kde spotřeba vzrostla o více než 40 procent. Naopak nejméně vzrostla spotřeba ve Zlínském kraji, pouze o 20 procent.

Statistiky společnosti Sharpgrid zaznamenávají spotřebu v oblasti tzv. HoReCa. Tedy v podnicích, kde se setkávají hosté, jako například hospody či kavárny.

Pozoruhodné je, že vyšší spotřeba piva příliš nekoresponduje s vyšší mírou hrubé mzdy a indexem dostupnosti piva, který je založen na teoretickém množství piva, které si obyvatelé daného kraje mohou za místní průměrné ceny z průměrné mzdy pořídit.

Nejdostupnějším z tohoto pohledu je pivo ve Středočeském kraji, Jihomoravském kraji a v Praze, naopak nejvíce se vypije v Karlovarském kraji, Jihočeském kraji a vůbec nejvíce v Praze, kde každý člověk v průměru vypil necelých 5 půllitrů piva. Zde je ale spotřeba významně ovlivněna také turisty, kteří se v minulém roce začali do Prahy vracet.

Lidé více pili oproti předchozímu roku ve fast-foodech, hospodách a kavárnách. Vyšší nárůst oproti restauracím experti vysvětlují tím, že zatímco restaurace v době doznívajících protiepidemických opatření, jakými byly třeba omezená provozní doba do 22:00, mohli provozovat rozvážkové služby, hospody a kavárny byly závislé na času, který hosté strávili v podnicích.

Přitom oproti stejnému období v roce 2021 došlo ke zdražení piva o více než 11 procent. Půllitr piva tehdy v průměru stál 47 Kč, o rok později to bylo už 52 Kč. V takovém případě klasická ekonomická teorie předpokládá, že se spotřebitelé přesunou k levnějšímu substitutu, případně přestanou produkt konzumovat. Pro Čechy je ale zřejmě poptávka po pivu natolik esenciální a neelastická, že i přes zdražení si „na jedno“ stále zajdou.

 

max, pdm

4. února 2023