Kontroly původu masa

Pražský hotel Holiday Inn lhal o původu hovězího masa

Kontroly původu masa
Pražský hotel Holiday Inn lhal o původu hovězího masa

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Hotel Holiday Inn v pražském Kongresovém centru vydával na svém jídelním lístku hovězí z Česka za maso z Austrálie. Při kontrole to zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V sobotu o tom informoval její mluvčí Radoslav Pospíchal. Hotel nyní čeká správní řízení o uložení pokuty.

Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav, a že se potenciálně závadné maso dostalo i do zahraničí včetně Česka. Skandál propukl koncem ledna a od té doby inspekce provedla více než 1000 kontrol.

„V jídelním lístku bylo u pokrmu uvedeno označení Hovězí steak z australské svíčkové s lilkovým pyré a restovanou zeleninou, ovšem kontrolou předložené dokumentace inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala spotřebitele, neboť používala pro přípravu pokrmu surovinu z České republiky,“ uvedl mluvčí. Provozovatel prý na místě chybu v jídelním lístku napravil.

Už dříve v únoru inspekce objevila jiné případy klamání zákazníků. V královéhradeckém podniku Mexita Hradec dělali argentinskou roštěnou z mladého býčka z hovězího z Brazílie. V Děčíně nabízeli v Pizzerii Ciao – Ciao brazilské maso jako Carne di manzo – chlazené hovězí maso Argentina. V Mariánských Lázních zjistili inspektoři klamání v restauraci s názvem National Restaurant, kde carpaccio z jihoamerické hovězí svíčkové připravovali z masa původem z Nizozemska.

„SZPI bude v intenzívních kontrolách i tohoto segmentu pokračovat,“ dodal mluvčí.

,

16. února 2019