KONEC CAMEMBERTU

Hrozí konec slavných sýrů camembert a roquefort. Vědci hlásí problém s jejich plísněmi

KONEC CAMEMBERTU
Hrozí konec slavných sýrů camembert a roquefort. Vědci hlásí problém s jejich plísněmi

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Francouzští vědci upozorňují, že by mohla skončit výroba camembertu. Plíseň penicillium camemberti, která se k výrobě sýru používá, totiž prý ztrácí schopnost se rozmnožovat. Problém se ale může týkat i dalších sýrů, jako je například roquefort, informuje deník Bild.

Penicillium camemberti ztrácí schopnost se rozmnožovat, informují francouzští vědci. Rozmnožení této plísně je také velmi složité a aby ji bylo dostatečné množství, trvá to velmi dlouho. Podle bioložky Tatiany Giraudové z Université Paris-Saclay by výroba camembertu neměla být v následujících pěti až deseti letech ohrožen, další budoucnost sýru je ale nejasná.

Výhradně bílý kmen plísně penicillium se k výrobě camembertů používá od roku 1902. Aby nedošlo k úplnému zániku oblíbeného sýru, je možné, že se výrobci rozhodnou sýr vyrábět pomocí jiných druhů plísní, zákazníci by se ale musel připravit na jinou barvu, strukturu i chuť jak kůrky, tak camembertu jako takového.

Problémy s rozmnožování mikroorganismů v plísních mají ale také jiné sýry, jako je například roquefort, i jeho budoucnost je tak nejasná.

 

kap

22. února 2024