CENY POTRAVIN

Za 10 let rapidně zdražila zelenina a pečivo. Zlevnila naopak vodka a kuřata

CENY POTRAVIN
Za 10 let rapidně zdražila zelenina a pečivo. Zlevnila naopak vodka a kuřata

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Za posledních deset let v Česku nejvýrazněji zdražila zelenina a pečivo. Cibule zdražila od ledna 2014 do prvního kalendářního měsíce letošního roku ledna na dvojnásobek a ještě výrazněji šla nahoru cena hlávkového zelí. Klesla naopak cena trvanlivého mléka či cukru. Vyplývá to z porovnání průměrných cen více než tří desítek potravin na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ceny jednotlivých výrobků v desetiletém období kolísaly. Například ceny pečiva se prudce zvyšovaly mezi lety 2010 a 2011 a potom v období 2021 až 2022. Jinak si podle statistiků držely celkem stabilní úroveň, uvádí ČSÚ v březnovém čísle magazínu Statistika & My. Naproti tomu ceny ovoce a zeleniny značně kolísají v závislosti na sezoně.

Průměrná cena většiny sledovaných druhů potravin se dostala na maximální úroveň v loňském či předloňském roce. Zatímco v roce 2021 činila inflace v oddíle potravin a nealkoholických nápojů 0,8 procenta, o rok později zrychlila na 16,7 procenta a loni podle údajů ČSÚ činila 11,5 procenta.

Při srovnání průměrných cen letos v lednu s hodnotami z počátku roku 2014 vyplývá, že nejvýrazněji stoupla cena hlávkového zelí. Letos v lednu za kilogram platili zákazníci v průměru 26 korun, o 136 procent více než před deseti lety. Téměř na dvojnásobek stoupla za stejnou dobu cena cibule, a to z 14,60 koruny za kilogram na 29 korun. O téměř tři čtvrtiny zdražila za deset let rajčata, průměrná cena mrkve stoupla o 58 procent a u květáku zhruba o 52 procent. Například cena banánů ve stejné době stoupla jen o 7,5 procenta, citronů o 15 procent.

K potravinám, jejichž cena v desetiletém srovnání vzrostla nejvýrazněji, patří i pečivo. Za kilogram konzumního kmínového chleba počátkem letošního roku nakupující platili téměř 43 korun, o zhruba 20 korun více než v lednu 2014. Kilogram bílého pšeničného pečiva zdražil z 40,70 koruny na více než 64 korun.

Naopak nejvýraznější pokles ze sledovaných potravin vykazuje trvanlivé mléko. V lednu 2014 stál litr v průměru 20 korun, letos ve stejném měsíci o čtvrtinu méně. Výrazně méně, o necelých šest procent, klesla cena cukru krystal. Levněji než před deseti lety se prodávala také kuchaná kuřata a jemná vodka.

,

19. března 2024