Hruška jako česká legenda

U Solanky

Hruška jako česká legenda
U Solanky

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Přihlásit se můžete zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Obsah dostupný jen pro předplatitele.
Předplatné můžete objednat zde.

Pokud nemáte předplatné, nebo vám vypršelo, objednat si ho můžete zde.

Echo Prime

Oblastí proslulých pěstováním hrušek je v Evropě několik, například francouzský Domfront, anglické Three Counties nebo rakouský Mostviertel, o kterém tu již byla řeč. Se zahradnickými přáteli jsme se nedávno sešli na víkend v naší hruškové oblasti a uctili tyto „boží plody“ po všech stránkách. Pouhých patnáct kilometrů od vesnice Solany, která dala jméno naší nejslavnější hrušce a možná ovoci vůbec. V Poohří, celé té zahradě Čech, najdete podnes stovky stromů v každé vsi. Jde o veterány, stromy věkovité a pamatující doby její největší slávy. Záplavy nových stromořadí a krasavice v polích zrovna nečekejte. I když například krásná a ztepilá hrušeň u Skršína stojí rozhodně za návštěvu.

Obchod se solí prý dal jméno obci Solany a přesnější historie se dnes již těžko dobereme, ale legend koluje dostatek. Ovocnářství bylo v této oblasti podporováno hojně a zřejmě z prostředí panských štěpařů na panství Libochovice mohl vzejít v průběhu osmnáctého století šlechtěnec hrušně mimořádných vlastností. Legenda o německých šífařích zaznamenaná v obecní paměti může být docela dobře pravdivá, protože obchod s ovocem po Labi do Němec byl svého času velmi živý a celé Středohoří (tehdy ovšem ne tak úplně české) z něho žilo. Stařičká pomologie Jana Říhy připomíná, že Solanky se proslavily v době, kdy už v obci a okolí plodily stoleté stromy. To bylo vlastně docela velké štěstí, protože právě proto mohl být zásobován hladový berlínský trh po dlouhá léta právě odtud, než mu stihla vyrůst konkurence.

V čem jsou tedy hrušky Solanky tak výjimečné? Dnes už mají přece jen zdatnou konkurenci, ale svého času šlo o časnou a přitom poměrně velkou hrušku. Trhala se za zelena v polovině srpna, aby snesla přepravu, a dozrávala pak během měsíce. Při zrání se nebývale rozvoněla, což jí přidávalo na atraktivitě. Plody ponechané a zrající na stromě byly sice ještě lepší, ale nebylo možné je přepravovat. To zná ostatně dobře každý, kdo hrušky kdy pěstoval, a letní obzvlášť. Samozřejmě, jakmile se dostaly hrušky na dřevěné šífy k Labi, naloženy pod čarou ponoru mohly zamířit do celé severozápadní Evropy. To odrůdu dostatečně proslavilo a ve dvacátém století se pak hrušky ze Solan rozšířily po českých zemích a celé střední Evropě. Zejména berlínský trh jich spotřeboval nepočítaně.

Dnešní kultura hrušní je tak trochu odvárek někdejší slávy, zákazník supermarketů o výběr nestojí a ani na trzích nepochodíte lépe. V zimě tím spíš. Budete vděčni za Konferenci, Lucasovu a Boscovu. Samozřejmě ani těch, kteří skladují své zimní hrušky pečlivě ve sklepě, není mnoho, a tak jsme měli radost z několika vzorků českého šlechtění z Těchobuzic, které přivezl kolega Vláďa Vejtasa. A měli jsme možnost porovnat hrušky plně přirozeně zralé v porovnání s podtrženými chudinkami z obchodů. Snědli jsme je tedy jaksi okamžitě v pátek a mlsně se oblízli. Krámské hrušky jsme ponechali na nedělní gastronomii. Koláč s gorgonzolou je špičkový recept a klasický francouzský s mandlemi je také skvělý. Při dodržení předpisu se s hruškami další chutě neperou a dají jim vyniknout. Valná část receptů bohužel hrušku používá pouze jako „hmotu“ a zabije ji kořením. Skvělý byl valašský frgál, který od místní stařenky pro nás vyprosila Marianna Holušová Ružičková. Pěkně s povidly z křížal, pak je hruškově sladký. Pohádka.

Z hrušek se dá samozřejmě i leccos pít, a tak došlo na rakouské mosty i mošty, francouzské poiré i naše pálenky. Tedy, oslavili jsme to s hruškami důstojně, a jelikož statnou Solanku také chováme v rodinné aleji, těším se na léto.

4. března 2024